0730 092 922

FORȚA GÂNDIRII POZITIVE ȘI CUM SĂ COMBATEM GÂNDURILE NEGATIVE Psiholog Gina Dafonoiu la GOLD FM România

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a vorbit despre gândurile pozitive și negative, despre cum pot acestea să ne afecteze viața, dar și despre cum putem să ne antrenăm mintea în așa fel încât să gestionăm mai eficient emoțiile negative cu care ne confruntăm fără să vrem.

Ce este, de fapt, gândul?

Psihologul Gina Dafinoiu definește gândul ca fiind o forță care ne ajută să materializăm lucrurile pe care le gândim în lumea concretă, reală. Totodată, gândurile au o influență foarte importantă și asupra comportamentelor pe care le adoptăm în viața de zi cu zi. De aceea, este absolut esențial să avem grijă la gândurile noastre și la cum ne raportăm la lumea din jurul nostru, pentru că o atitudine pozitivă naște anumite momente de bucurie în lumea concretă, în timp ce negativitatea nu duce decât la mai mult rău.

Creierul este foarte receptiv la gândurile pe care le avem și transmite mai departe semnale diferitelor organe din corp în funcție de starea de spirit pe care o determină un anumit gând. „În momentul în care un gând negativ apare în mintea noastră, creierul poate trimite informații către glandele renale și acestea încep să secrete cortizon, un hormon al stresului. Implicit rezultă că dacă eu am această substanță în corp, chiar nu mă voi simți bine”, explică Gina Dafinoiu. Bineînțeles, creierul transmite și semnale pozitive organelor, iar acestea pot începe să producă serotonină, dopamină, substanțe care aduc o stare de bine.

Stările negative manifestate fizic în corp pot apărea și cu oarecare întârziere. Spre exemplu, dacă toată ziua am fost stresați sau îngrijorați, este foarte posibil ca seara, când vrem să ne relaxăm și să ne detensionăm, să apară fie o durere de cap puternică, fie chiar insomnii. „De aceea recomand să ne conectăm mai mult la prezent și să trăim mai puțin în gânduri”, spune Gina Dafinoiu.

Puterea gândurilor negative

Gina Dafinoiu dezvăluie că un om are aproximativ 60 de mii de gânduri pe zi și, din păcate, în jur de 80% dintre ele sunt negative. Explicația este următoarea: „ceea ce este negativ are o influență mult mai puternică asupra stării noastre psihice și fizice. În momentul în care ni se întâmplă un lucru traumatizant sau negativ, îl simțim mult mai puternic în corp decât am simți o stare de bucurie”, potrivit psihologului Gina Dafinoiu. În plus, de multe ori avem tendința să rememorăm momente similare din trecut, ceea ce nu face decât să ne accentueze starea de frică, anxietate, tristețe sau disperare.

De multe ori, gândurile negative sunt preluate de la cei din jur, prin faptul că ne însușim, fără să vrem sau fără să ne dăm seama, energiile negative ale celorlalți sau iau naștere din cauza presiunii pe care o impune societatea asupra fiecărui individ în parte.

Cum ne putem detașa de gândurile negative?

Psihologul Gina Dafinoiu a sugerat câteva metode prin intermediul cărora am putea să scăpăm de gândurile negative. Printre ele se numără:

  • Meditația;
  • Învățarea unor tehnici de respirație conștientă;
  • Activitățile creative;
  • Sportul;
  • Afirmațiile pozitive;
  • Hobby-urile.

Cum se materializează gândurile?

Gândurile (realiste) capătă o formă fizică în momentul în care noi le repetăm în mintea noastră și în momentul în care începem să avem cu adevărat încredere în ele. Există anumite mantre sau afirmații pe care fiecare dintre noi le poate folosi pentru a ajunge mai aproape de împlinirea visurilor noastre sau mai aproape de materializarea concretă a ceea ce gândim. Gina Dafinoiu punctează că „important este să nu ne hrănim egoul și mândria, ci să mulțumim sufletul, să avem grijă ca el să fie împăcat cu ceea ce primește”. De asemenea, este foarte important să folosim cuvintele potrivite (să excludem „NU”!) și să ne și imaginăm că gândurile noastre s-au împlinit, să vizualizăm materializarea lor.

About Author: