0730 092 922

Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Psiholog Gina Dafinoiu

Pentru mulți dintre părinții ce au copii de vârstă preșcolară, chiar și școlară, toamna vine cu emoții, firești. Important este modul în care acestea vor fi transmise către cei mici, pentru a nu percepe intrarea în noua etapă ca pe o ”ruptură” de rutina cu care au fost obișnuiți, ca o separare de familie.

În acest sens am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a explicat ce pași trebuie să facă părinții pentru ca prima zi de școală să fie însoțită de lacrimi de bucurie, iar emoțiile celor mici să fie constructive.

”În prima zi de școală  copiii vin încărcați  de emoții, o parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo, iar cealaltă parte vin plini de curiozitate dorind să își cunoască colegii de clasă.

Acest moment din viaţa unui copil are un impact destul de mare asupra lui. Este foarte important să pregătim copilul din punct de vedere emoţional înainte de a veni la școală povestindu-i acestuia despre școală cu cel puțin șase luni înainte.

 

 

Îi putem chiar relata despre cum a fost prima noastră zi de școală, despre avantajele pe care le are atunci când intră în contact cu alții copii și despre doamna învățătoare. Este important să îi arătăm din timp copilului școala în care urmează să învețe, la fel de important este să ne însoțească la cumpărături atunci când i se cumpără ghiozdanul, rechizitele și hainele pentru școală.

În prima zi de școală îl poate însoți pe copil o jucărie preferată, iar despărțirea este recomandată să fie una scurtă, pe un ton cald care oferă siguranță”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.

Vezi și: Ministerul Sănătății, anunț înainte de începerea școlii. Ce se întâmplă cu MASCA. Reguli de igienă pentru copii

Nici părinții nu au fost uitați

De altfel, psihologul are și câteva sfaturi și în privința părinților, căci și pentru aceștia momentul este unul important, mai ales dacă sunt la primul copil.

”Părinţii au nevoie să devină și mai înțelegători și să își arate tot interesul pentru toate trăirile pe care le are copilul, chiar dacă uneori acesta arată respingere față de școală. Ei au nevoie să se încarce cu multă răbdare, ascultare și empatie.

Foarte important este ca părintele să nu își arate îngrijorarea în fața copilului dacă acesta plânge și să comunice cu doamna învățătoare, apropiați-vă de ea și acordați-le încredere. Păstrați în permanență legătura cu şcoala”, a mai spus psihologul.

Cum facem față intrării în comunitate prin prisma pandemiei

Cum pandemia este departe de a se fi terminat, iar multe dintre temerile părinților cu privire la infectare există în continuare, printre cele mai importante măsuri pe care le pot lua părinții este cea legată de aspectul: igienă. De la banalul spălat pe mâini, înainte și după diverse activități, până la a mânca și bea doar din pachețelul și sticla lor de apă.

De asemenea, mai spune psihologul, ”părinții să fie atenți să acorde atenție asupra stării mentale a copilului și să discute cu el despre aceste modificări pe care le observă şi dacă nu le poate gestiona să apeleze la un specialist”.

About Author: