0730 092 922

Revista Click Internetul, un pericol pentru copii! La ce să fie atenți părinții Articol de Psiholog GINA DAFINOIU

Internetul, un pericol pentru copii! La ce să fie atenți părinții

 
 În special în ultimii doi ani, tableta și telefonul au devenit o prelungire a mâinii copiilor noștri. Erau ei și înainte atrași de tehnologie, dar, trebuie să recunoaștem, nu au stat niciodată atât de mult cu ochii în ecrane, conectați la internet. Acest lucru le poate pune în pericol nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea emoțională. Mai mult, psihologul Gina Dafinoiu vorbește despre riscuri grave privind securitatea celor mici.
 
 Omul nu este făcut să stea pe canapea, cu tableta în mână, cât e ziua de lungă. Genetic, suntem programați să ne mișcăm. Doar așa vom fi sănătoși din toate punctele de vedere. Din păcate, pandemia ne-a forțat să stăm mai mult în case, izolați. Mai afectați sunt copiii, care de doi ani fac periodic școală online și sunt tot mai „prieteni” cu mijloacele electronice de comunicare decât cu alți copii de vârsta lor. Efectele? Multe și însemnate. Psihologul Gina Dafinoiu le punctează pe cele mai importante.
 

Pericolele internetului, pentru copii

–        Se rup de realitate. „Mulţi din cei care utilizează abuziv mediul virtual nu mai sunt conectaţi la viaţa de zi cu zi. Trăiesc ca într-o bulă, uită de familie, de prieteni şi – cel mai rău – uită de ei înșiși. Aceste persoane nu se mai îngrijesc la nivel corporal, igiena zilnică nu mai este o prioritate. Riscurile în mediul virtual pot să fie destul de grave şi să aducă multe dezechilibre la nivel emoţional sau psihic, dar şi schimbări de comportament”, spune psihologul pentru Click!. În plus, trebuie avut în vedere că internetul poate da dependență.

–        Kilogramele în plus. Sedentarismul acesta vine cu urmări pe plan fizic. În special la un copil, lipsa mișcării duce la acumularea de kilograme în plus, mai ales că, de obicei, este „la pachet” cu mâncatul compulsiv în fața ecranelor.

–        Probleme cu somnul. Lumina albastră emisă de ecrane induce o oboseală mentală și o agitație care afectează somnul. Dacă un copil nu doarme măcar 8 ore pe noapte, se culcă târziu, nu reușește să adoarmă și nu are un somn odihnitor, pot apărea alte probleme de sănătate.

–        Securitatea le e pusă în pericol. Furt de date personale, pornografie, ameninţare, şantaj, hărţuire, agresivitate – acestea sunt alte pericole la care se poate expune un copil care petrece prea mult timp nesupravegheat pe internet. „Aceşti tineri sau copii, care au şi o parte de naivitate, încearcă să descopere din păcate viaţa de unii singuri, probabil atunci când se simt neînţeleşi de părinţi. În acest fel, riscă să întâlnească pe internet persoane care sunt dispuse să îi , «ajute». Cei mici pot cădea în capcană destul de uşor. Tehnnicile folosite de escroci sunt destul de diverse: aleg victime care sunt naive, vulnerabile, stabilind cu ele o conexiune la nivel sentimental”, avertizează Gina Dafinoiu.

 

About Author: