0730 092 922

Revista Click Cum explică psihologul sinuciderile polițistelor care s-au căsătorit cu alți polițiști  Articol de Psiholog GINA DAFINOIU

https://click.ro/actualitate/national/cum-explica-psihologul-sinuciderile-politistelor-409236.html

Cum explică psihologul sinuciderile polițistelor care s-au căsătorit cu alți polițiști

 
Coincidențe, tragedii ascunse sau începutul unui fenomen. În primele trei săptămâni din 2022, două polițiste în Mehedinți și Brașov, măritate cu alți polițiști s-au sinucis la doar câteva luni după nuntă. O posibilă explicație a încercat să ofere pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu
 

Cum s-au sinucis polițistele din Brașov și Mehedinți

Pe 3 ianuarie la Brașov, își lua viața cu un glonț tras în tâmpla dreaptă cu arma din dotare, polițista Sabina de 28 de ani. În seara sinuciderii victima a avut un conflict cu soțul, polițist și el, iar acesta a plecat de acasă. Ulterior, tânăra l-a anunțat că își va lua viața, iar acesta, bănuind ce este mai rău, s-a întors acasă însoțit de socrul său. Au găsit-o pe Sabina fără viață, într-o baltă de sânge. Cei doi polițiști erau căsătoriți de doar cinci luni.

Pe 19 ianuarie, în toaleta gării din orașul Strehaia din județul Mehedinți își lua viața tot cu un pistol și tot prin împușcare în tâmplă, Adela, o polițistă de 25 de ani. Și ea era măritată cu un polițist, de doar trei luni și jumătate.

Psihologul vorbește despre secunda de nebunie 

Ce împinge la un astfel de gest un om tânăr, de abia căsătorit, cu toată viața în față, considerat apt pentru o meserie foarte grea cum este cea de polițist? Unde se sfârșește răbdarea și unde intervine decizia fatală? Sunt cuplurile de polițiști mai stresate și mai încercate decât altele? La toate aceste întrebări a încercat un răspuns pentru Click! psihologul Gina Dafinoiu.

”Blocarea la nivel emoţional poate declanşa acea secundă de nebunie. O persoană care nu este învăţată să vorbească despre ceea ce simte, despre ceea ce o apasă poate ajunge la un blocaj emoţional şi poate pentru o fracţiune de secundă să facă un gest necugetat să ajungă chiar la suicid. Este singura cale pe care din neputinţă acea persoană o găseşte în acel moment în care trece printr-o criză personală acută. Printre cei care recurg la aceste gesturi extreme se numără şi poliţiştii.  

Moartea pare să fie singura opţiune atunci când provăcările vieţii sunt peste puterile unora. Aceste persoane sunt capabile să își calculeze gesturile în detaliu şi nu lasă pe nimeni să vadă greutăţile prin care trec”, crede psihologul întrebat de Click!.  

Cum poate distruge stresul un polițist 

”Un poliţist în activitatea lui are mai multe componente de responsabilitate şi asta vine la pachet şi cu o încărcătură psihologică. Este mult mai mult decât în alte profesii. Uneori când mai apare şi o încărcătură de ordin familial este mult mai vulnerabil şi atitudinea lui din punct de vedere psihologic poate să fie explicată.  

 

Supraîncărcara la nivel psihologic care este greu de suportat poate conduce la o descărcare nepotrivită. Din păcate unii cred că pot gestiona această încărcătură la nivel emoţional şi este suficient să apară un stimul declanşator mai puternic decât ceea ce doresc ei să ţină sub control şi atunci pot să acţioneze într-un sens greşit.  

Poate din cauza statutului, un poliţist este o autoritate, nu îşi permit să fie vulnerabili şi să ceară ajutor de specialitate chiar şi pentru lucruri care par destul de banale. Nu ştim cât poate duce un om şi care este profunzimea suferinţei lui.